Velikonoce v Anglii, Německu, Francii a Rusku

31.03.2015 

Velká Británie

Zvyky:

  • Velikonoční svátky začínají masopustním úterým (Shrove Tuesday), které je známé jako palačinkový den (Pancake Day). V tento den se konají závody, kdy ženy musí běžet s pánví, v níž je rozpálený tuk a palačinka, a jsou také oblečeny do dobových kostýmů. Jejich úkolem je dorazit do kostela v co nejkratším čase, ale ještě musí během toho třikrát v letu obrátit palačinku.
  • Ve školách a školkách pořádají pro děti soutěže o nejoriginálnější velikonoční klobouk (Easter Bonnet), se kterým jim mohou pomáhat rodiče.
  • O Zeleném čtvrtku (Maundy Thursday, maundy= rozdávání almužen) si panovník pozve k sobě tolik lidí (většinou jsou to lidé, kteří se věnují charitativní činnosti), kolik mu je let, a obdaruje je pamětní mincí (Maundy Money) v koženém pouzdře. Tento zvyk je dodržován od 12. století.

Vajíčka:

  • Především čokoládová a nosí je velikonoční zajíc, který je schovává po domě a po zahradě, a děti je poté hledají.

Tradiční pokrmy:

  • jehněčí pečeně se sladkými bramborami a mladou jarní zeleninou

Německo

Zvyky:

  • V některých oblastech se soutěží s kraslicemi - mezi disciplíny patří přenášení, házení, koulení a rozbíjení vajec.
  • Majitelé domů se pokoušejí vajíčkem přehodit střechu domu s tím, že ochrání střechu před bleskem.
  • Děti hledají kraslice po domě a po zahradě, kam jim je schoval především velikonoční zajíc.
  • Zajíc ale není jediným nositelem vajíček - Ve Vestfálsku například tato úloha náleží lišce, v Durynsku čápovi, ve Šlesvicku-Holštýnsku nebo Horním Bavorsku kohoutovi.
  • Uvidíte zde také velikonoční stromy ozdobené vajíčky.

Vajíčka:

  • Typické jsou kraslice, jež jsou pestře malované a vyfoukané či uvařené natvrdo.

Tradiční pokrmy:

  • skopové či jehněčí maso a jako dezert štola, mazanec, koláče, koblihy

Francie

Zvyky:

  • Velikonoce (Pâques) ve Francii začínají na Zelený čtvrtek, kdy zvony odlétají do Říma, kam odnášejí vše zlé a kde jsou požehnány. Zpět se vrací s nadílkou vajíček a sladkostí pro děti. Když v neděli odlétají zpět, rozhazují je po zahradách a děti je odpoledne hledají.
  • Francouzi rozhodně na čokoládových symbolech Velikonoc nešetří. Seženete zde čokoládová vajíčka, slepičky, kuřátka, zvony i rybky - vše do detailu propracované a krásně zabalené.
  • Tradiční ja také velikonoční ryba (poisson d´avril), jež je z papíru a je nepozorovaně připevňována na záda každému, kdo je v blízkosti.
  • Jedním z další symbolů Velikonoc je ve Francii sedmikráska (la pâquarette).
  • Škaredá středa je ve znamení pálení Jeho Veličenstva na náměstích (něco jako naše pálení čarodějnic).
  • Tradiční je také koulení syrových vajec ze svahu a vyhazování jich do vzduchu.

Vajíčka:

  • především čokoládová

Tradiční pokrmy:

  • jehněčí se zeleninou, jehněčí guláš

Rusko

Zvyky:

  • Ruské Velikonoce (Pascha) se slaví jindy než ve zbytku Evropy. Ruské pravoslaví se totiž nadále drží starého juliánského kalendáře a k výpočtu data Velikonoc má navíc tabulky zvané paschálie. Velikonoce připadají na první neděli po jarní rovnodennosti a úplňku.
  • Svátky vrcholí ze soboty na neděli, kdy se skupiny věřících vydají na takzvanou křížovou cestu k chrámu. Jde o symbolickou cestu, kterou musel podle Bible absolvovat Ježíš Kristus.

Vajíčka:

  • Barvení a zdobení vajíček (písanka) patří mezi hlavní tradice. Přátelé si je pak vzájemně darují na důkaz vzkříšení. Přitom si přejí hodně zdraví a třikrát se políbí na tvář.

Tradiční pokrmy:

  • jídla studené kuchyně, žádná teplá jídla ani ryby, beránek, mazanec

Základní velikonoční slovíčka